Bygg en medeltida paviljong            
    Tillverkningen från A till Ö      
           
   

Gör allra först navhållaren i järn, den håller ihop de två mittstolp-delarna och samtidigt håller den upp navet. Det är praktiskt att samtidigt tillverka en stolpfot. En stolpfot är en bra sak att ha när du inte får gräva hål för mittstolpen på lägret. Den gör också att paviljongen blir lättare att transportera. Om du inte vill ha en stolpfot, måste du göra den lägre mittstolpdelen 30 till 50 cm längre. Tillverka samtidigt de 12 stora tältpinnarna och måla eller bränn allt insmord i linolja för att förhindra rost.

 

           
   

Såga de två mittstolparna som ett ”L” i den ena änden. Se till att de passar perfekt i navhållaren. Borra de två hålen genom navhållaren, genom de två mittstolparna och ut igen, genom navhållaren. Skruva de två stolparna ihop med navhållaren. Mät från mitten av där navet senare ska sitta och 2 m upp och ned, på mittstolparna. Nedåt sågas noga rakt av! Och på toppen såga stolpen av ytterligare 8 cm upp (208 cm från centrum). Forma till en smal cylindrisk topp, bara 6-7 cm i diameter. Skär och putsa bort hörnen under till en jämn yta, så att paviljongtyget kan vila där, utan att ta skada.

Extratoppen går sedan genom taket och håller det på plats, toppen är också vimpelhållaren. För det borras det ett 8 mm hål ned i den lilla toppen.

Putsa och olja alla trädetaljer.

 
           
   

För att sätta ihop navet, behöver du 12 småbitar av ekermaterialet, de bör vara ca 30 cm långa. Mät och rita exakt 12 lika stora kakdelar på en av träfiber-cirklerna och placera småbitarna ut på strecken, som på en klocka. Markera småbitarna och mitten där hålet för navhållaren ska sågas. Skär ut träbitar för ifyllning av resten, bitarna måste vara lika höga som ekermaterialet.

Limma bitarna på träfibercirkeln och utan att limma den andra cirkeln, läggs den på och pressar det hela under natten. Efter torkning tas den olimmade cirkeln av och ett mönsterpapper används till att rita av var det är bäst att skruva eller spika i bitarna.

Använd mönsterpappret på utsidan av den limmade träfibercirkeln och markera skruvarnas placering på den. Förborra med en mindre borr än skruvarnas diameter och för att gömma skruvhuvudet, borra plats för det med en större borr, innan de skruvas i, och täck med en blandning av trälim och fint träpulver. Eller du kan göra det äkta medeltida med smidda spikar, om du kommer över riktiga fyrkantiga och handsmidda, glöm inte att runda till spetsen så att spiken inte får träet att spricka.

Stäng navet med den andra träfibercirkeln, limma den på, och använd pappersmönstret igen för att portionera ut skruvarna/spikarna. Försäkra dig om att de nya skruvarna inte placeras mitt emot de andra.

När navet är torkat, såga och putsa det i form. Vi målade navet så att det så ut som det andra trämaterialet. 

 




 



           
   

Nu ska de 12 ekrarna göras. Märk först upp navets hål med nummer från 1 till 12. Passa in de 12 eker änderna i navet, där de har bäst passform. Märk sedan ekrarna med samma nummer som i navet. Försäkra dig om att ekarna går så långt in i navet som de ska, och mät längden från navets centrum och utåt 2 m. Skär av ekarna och forma änden till en rundad och jämn form. Putsa och olja in.

Medan alla ekarna sitter i navet kan mönstret till paviljongsduken tillverkas. Ta repet som sedan ska användas och silvertejp, mät omkretsen genom att tejpa repet på ekeränderna och dra hårt. Dela omkretsen med 12 och måttet ska vara ca 107 cm. Mät också på samma sätt längden från en ekerände upp till toppen och ned till motsatta ekerända. Dela med 2, och måttet blir ca 270 cm.

   
           
   

Nu är träställningen färdig och syningen återstår. Gör ett pappersmönster för en takdel. Klipp de 12 takbitarna med sömsmån och stråkanten intakt. Nu är det smidigt att sy i ventilen som nämns längst ned på sidan. Sy på en takdel i taget med stråkanten mot sned trådriktning. Detta vill ge en stark och jämn yta. Nåla ihop och använd jeanssöm.

Påsyningen av den sista takdelen kan ge lite problem. Men om du syr på maskin, gör så här: Sy ihop den sista sömmen från mitten och upp till toppen, och resten från takänden och upp till mitten. Sy också 12 fickor för ekeränderna.

 





           
   

Pröva taket på ställningen, rätta felen om det nu är några.
Handsy med en stark tråd (inte snyggt, för du ska plocka upp det igen senare) sömmarna och fickorna samman, medan en hjälpare drar hårt i sömmen från utsidan.

Ta av taket och avsluta taktoppen med en cirkelformad förstärkning, ca 35 cm i diameter, på insidan av toppen. Sy i en av ringarna liggande på topptyget och vik tygkanten över ringen, sy igen så att kanten är invikt under ringen. Sy också ett rör 20 cm x 8 cm i diameter, dra den andra ringen över röret och vik halva röret rätt så att ringen göms. Sy båda rörkanterna fast mot den första ringen i toppen.

 






 




           
   

Det är nu dekorationskappan, om du vill ha en, är monterad. Sy den på röret / nedersta ringen och fixera nederkanten på taksömmarna med ett par stygn. Detta håller kappan på plats.

 

 
           
   

Mät fickornas position på taket från toppen till fickan. Ta bort dem och räkna medelvärdet ut genom att summera alla mått och dela med 12, förkorta resultatet med en cm närmare taktoppen. Sy noga i fickorna igen.

   
           
   

Prova taket på träställningen igen, det ska vara svårt att få ekerna i fickorna. ( Vi bryter nästan våra fingrar varje gång). Ge fickorna samma nummer som ekarna om du inte gjort det innan.

För att undvika en vridande söm på takkanten, sy minst 3 parallella sömmar runt hela takkanten med 2 cm emellan. Glöm inte att mäta genomsnittslängden för väggdelarna. Det ska vara runt 208 cm.

   
           
   

Nästa steg är att sy väggarna. Vi delade paviljongens väggar i två delar, det är praktiskt att bära och bra att ha två dörrar en varm sommardag. Det öppnar också för möjligheter som att använda paviljongen med bara taket, vilket är en bra sak på marknader, men om det blåser är det bra med en lävägg längs en sida.

Det är viktigt att få väggarna att passa med takdelen, så väggdelarna har samma bredd som takdelarna uppåt och breddas nedåt. Gör ett pappersmönster innan du klipper.

Runt paviljongen blir det 10 hela väggdelar och till de två dörrarna behövs det 4 dela som är ¾ av en vägg.

Kom ihåg! Stråkant mot sned trådriktning, som i taket.

   
           
   

Frisen är i ett stycke, och sys på taket med två paralella sömmar.

3 cm isär ( för att ge plats för knapparna på väggen ). Frisen hänger ned från de två sömmarna. På utsidan är frisen 30 cm hög och på insidan bara 10 cm.

 

 



           
   

Sy bandet på frisen hela vägen runt, inne i på den korta, indersta hängande delen. När du syr bandet på syr du korta vertikala sömmar, 2 sömmar per knapp. Vi har 5 knapphål per väggdel. Knapphålen som blir av dessa parsömmar ska precis låta knappen gå igenom. Ta sytråd i samma färg som fristyget, annars blir det så fult inne i paviljongen.

Sy för hand alla knappar i väggdelarna så att de passar för knapphålen i takdelen. Det är praktiskt att märka väggdelarna efter eker- och ficknumret.

 

           
   

Innan du till sist provar paviljongen, sy i öglor av bandet i nederkanten av väggarna till att sätta de små tältpinnarna i. 5 öglor per vägg är bra. 

Gör hål i takkanten, genom tyget och sömmarna och förstärk med en handsydd söm. De första 12 hålen genom sömmarna och så långt in som kroken kan nå, eller fem cm. Mät sedan ca 30 cm åt var sin sida och gör hål där, till du har 36 hål runtom. Förstärk med stark tråd och sy järnringar i ovanpå hålen. Packa in det i en läderförstärkning och sy den fast om hålet.

Splitsa repen i krokarna. Tolv 8 m rep monterad med en krok var och tolv 2 m rep med krokar i änderna. Lär dig ”Dis” knobet för du fortsätter. Se bilderna.

 



           
    Paviljong premiär      
           
   

Planera uppsättningen med att placera takets fickor mot samma nummer i navet. Ha ekarna redo men inte isatta i navet än.

För att resa mittstolpen med nav, tak och vimpel monterad, skruvade vi 4 järnöglor i mittstolpen, högt uppe vid toppen, en ögla i var rikning. 

Genom varje ögla, knöt vi ett tunt, men starkt rep. Dessa rep hjälper till en smidig resning. Medan en person håller mittstolpen vågrätt, fäster den andra personen två av dessa rep mot marken i riktning mot ”klockan 3 och 6”, sedan när de andra två repen dras i riktning mot ”klockan 10 och 11”, hjälper ”stolphållaren” till att resa stolpen och repen fästes i marken,. Om det blåser är det bäst om man rester mot vinden. 

Medan ”stolphållaren” håller mittstolpen i stolpfoten,  krokar och fäster den andra de riktiga repen fast i marken i fyra riktningar. När paviljongen står säkert hjälper ”stolphållaren” till med resten. De tunna repen rullas ihop och kan gömmas på ovansidan av navet. De är användbara också vid nedtagningen. 

Montera ekarna, först i navet vid rätt nummer och sedan i fickorna. Om det är för svårt, fortsätt till den nästa ekern och till sist, låt en person dra i linan utanför försiktigt, medan den andra sätter de sista ekarna i fickor. Nu är det rätt tid att justera mittstolpen och få taket att stå rakt.

Knappa väggarna på takfrisen och fäst väggarna i marken. 

Mät de återstående sakerna; Dörrknappar och öglor, 6 ute och 6 inne nästan som en dubbelknäppt jacka. Förhoppningsvis är det det sista du behöver göra på din paviljong om du redan har tillverkat en topp, 

 

           
   

Som pricken över ”i”:et, kan du göra en vimpel med ditt favoritmotto och brodera det. Vimpeln måste kunna rotera, annars får du en rolig knut på ditt tak. Sätt en 8 mm järnpinne i hålet som du gjort överst i mittstolpen. Över järnpinnen sätter du en ihålig gardinstång i metall, med en en snygg avslutning och fin vimpel på. Smöra med olja eller vax på järnpinnen och den vill rotera utan att väcka dina grannar.

 Sy en fin läderkappa, till toppen och ovanför den en genomborrad, guldboll på vimpelspjutet.

 
           
   

Extra: En ventil till att släppa ut insekter och dålig luft.

Skär ett hål 15 cm x 20 cm , högt upp i en takdel, förstärk kanten med band och sy fast ett galler av bandet horisontellt och vertikalt över öppningen. Gör ett lock som är lite större än hålet: sy något tungt som bly in i nedersömmen. Sy sedan på locket på taket. För att kunna manövrera ventilen från marken utanför, använd en dubbelt lina fastsydd på botten av ventillocket, låt en ända gå genom en ögla eller ring en bit över locket och låt den hänga ned med en pärla eller tofs i änden. Den andra delen av linan går genom en ögla eller ring precis under locket och hänger ned med en pärla eller tofs i änden. Fastsätt en knapp eller ring för att hålla ordning på de två lösa änderna i hanteringshöjd.

 Kom ihåg att impregnera!